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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated February 3, 1987

        This is in response to your letter of January 9, 1987,
   requesting a formal advisory opinion on Federal employees'
   participation in the activities of [a professional association]
   and the site visit trips offered through [the association].1  I
   have reviewed your request under the criteria of 5 C.F.R.
   § 738.303 and have determined that a formal advisory opinion is
   not appropriate.  You suggest that at least a dozen agencies in
   the Federal Government have employees who participate in the
   activities of [the association]; however, the issues raised are
   not unique and have been discussed in several of this Office's
   informal advisory letters.  Although this Office will not render
   a formal advisory opinion on this matter, we will respond in the
   form of an informal advisory letter.

        According to your letter, [the association] is composed of an
   equal number of persons who are employees of the Federal
   Government responsible for planning and arranging Government
   meetings, conventions, and conferences, and employees of private
   companies who serve as suppliers of the services associated with
   conducting such activities, i.e., representatives of hotels and
   airlines.  Among [the association's] activities are visits to
   potential meeting sites in various cities to inspect facilities
   for meetings, conferences, and conventions.  Under arrangements
   made by [the association], members of the organization receive
   substantial reductions in the prices of transportation and
   accommodations associated with the site visits.  You cite the
   example of a site visit to Baltimore, Maryland.  The total
   cost of the site visit to Baltimore, including bus transportation
   and two nights at the Omni International Hotel, was $40.00.
   Another example included in the enclosures to your letter is a
   site visit to New Orleans, Louisiana. For $65.00, the member
   would receive round-trip air fare, meals, and necessary ground
   transportation.

        You indicate in your letter that you have been asked if the
   official at your agency who is responsible for planning meetings
   and who is a member of [the association] may take advantage of
   these "deep discounts."  There are two possible ways in which to



   analyze the acceptance of these offers.  First, if they are
   viewed as discounts, they should be analyzed under this Office's
   advisory letter on the acceptance of commercial discounts.
   Second, offers that are outside the range of the typical discount
   must be analyzed under the agency's standards on gifts.

        In OGE's Informal Advisory Letter 85 x 13, we analyzed the
   issues surrounding Government employees' acceptance of special
   rates and commercial discounts that are offered to individuals in
   the ordinary course of business.  In most cases a Government
   employee's acceptance of a commercial discount poses no problems,
   but there are situations when provisions in Executive Order
   11222, the implementing regulations, and the criminal conflict of
   interest statutes indicate that an employee should not accept the
   special offer.  According to OGE's advisory letter, when the
   offeror of a discount or special offer targets a narrow class of
   Government employees for its offer, the agency must examine
   closely the circumstances surrounding the offer.  "Any discount
   offered to less than all Federal employees raises the possibility
   of an improper motive and creates appearance problems." (Informal
   Advisory Letter 85 x 13).

        The opinion suggests several factors the agency should
   consider in assessing the propriety of the employee's acceptance
   of the offer.  Under those guidelines, Government employees
   should not accept the special offers associated with the site
   visits.  First, the offeror is a prohibited source under 5 C.F.R.
   § 735.202(a), i.e., someone who does business with the agency.
   Second, the employee's acceptance of the offer would create an
   appearance of using public office for private gain or giving
   preferential treatment.  Third, it appears that the participating
   suppliers expect some form of reciprocation through the
   employee's official duties, since the employees targeted for the
   special offer are responsible for deciding where the agency's
   meetings will be held and which suppliers will receive the
   agency's business.  As a result, even if these offers are deemed
   discounts rather than gifts, the employees should not accept them.

        Based upon the examples you have provided, however, most of
   the special offers would not be considered discounts under the
   terms of Informal Advisory Letter 85 x 13. To be deemed a
   discount, the special offer must be within the normal range of
   discounts available to the public from a particular entity. If
   the special offer is outside the normal range, it should be
   analyzed as a gift under the standards on gift acceptance.  The



   special offers described in the enclosures to your letter provide
   for reductions in the price of services that exceed the typical
   discount offered to the public, and it is not clear whether these
   offers are even available to private sector meeting planners.

        The basic standards of conduct provision on gifts,
   entertainment, and favors is 5 C.F.R. § 735.202.  It prohibits a
   Federal employee from accepting, directly or indirectly, anything
   of monetary value from someone who:  (1) has or is seeking to do
   business with his agency; (2) is regulated by his agency; or (3)
   has interests that may be substantially affected by the
   performance or nonperformance of his official duty. Although [the
   association] and the suppliers of the services are not regulated
   by [your agency], they fall within the other two categories.
   First, they are seeking to do business with the agency by
   supplying the services, transportation, or accommodations
   associated with the agency's meetings or conferences.  Second,
   because the Government employee is the individual responsible for
   selecting the location of the meeting, [the association] and the
   suppliers have interests that may be substantially affected by
   the performance or nonperformance of the employee's official
   duties.  Although 5 C.F.R. § 735.202(b) contains several
   exceptions to the prohibition on accepting gifts, none of those
   exceptions applies to this situation.  From the materials you
   enclosed with your letter, it appears that some of these special
   offers also permit the employee to bring a guest at the same
   reduced rate.  An employee's use of this special rate for the
   employee's spouse or children would also violate this provision.

        The employee must also concern himself with 18 U.S.C. § 209,
   which is a criminal conflict of interest statute.  It prohibits
   an employee from receiving from a private source compensation for
   his services to the Government or any supplementation to his
   Government salary for the performance of his official  duties.
   Since the employee would be making these trips in the course of
   performing his official responsibilities, he should be careful
   not to accept even a partial payment of his official travel
   expenses from a private source, unless such acceptance has been
   cleared by the agency.  The agency is also limited in accepting
   travel expenses from outside sources.  An agency may accept
   travel expenses only if it has gift acceptance authority or if
   the gift qualifies under 5 U.S.C. § 4111.  (See Informal Advisory
   Letter 84 x 5.)  Use of these special offers for the employee's
   spouse or children could be viewed as a supplementation of salary
   or as compensation in violation of 18 U.S.C. § 209.  (This Office



   does not render opinions on 18 U.S.C. § 201, the bribery statute;
   however, you might wish to look at 18 U.S.C § 201(g) in conjunction
   with these special offers.)

        As you suggest in your letter, the acceptance of these
   special offers also runs afoul of the appearance standards at
   5 C.F.R. § 735.201a.  If a Federal employee participates in a
   special offer and awards a contract to a hotel or transportation
   company that participated in the offer, this could create the
   appearance of giving preferential treatment, losing complete
   independence or impartiality, or it could affect adversely
   the confidence of the public in the integrity of the Government.

        Based upon the materials you provided, it appears that the
   [agency] employee who is responsible for planning the agency's
   meetings should not participate in these special offers.

                                         Sincerely,

                                         David H. Martin
                                         Director

---------------------
1 The same analysis employed in determining the propriety of
accepting the site visits offered through [the association] would apply to
the acceptance of any other items, including lunches and free hotel rooms,
that these employees receive from sources outside the Government in the
course of performing their duties as Government meeting planners.


